streda 6. januára 2016

Skazená mládež alebo Dospelí realitu odhadli celkom dobre

                                                     
Staršia generácia o dnešnej mladej generácii veľakrát nemá dobrú mienku. Často tvrdia, že dnešná mládež je skazená. Stretávam sa s tým aj ja sám doma: "Tí mladí nemajú budúcnosť. Nič nevedia, len sa flákajú."
To ako sa mladý človek správa a koná je nielen vina tohto samotného jedinca. Na jeho správaní a konaní má veľký podiel taktiež výchova rodičov a aj ďalšie faktory, ako vplyv prostredia, sociálna sféra, v ktorej sa jedinec pohybuje atď.

Všeobecná mienka o mladých ľuďoch nie je veľmi potešujúca. Na internete možno nájsť mnoho diskusií, ktoré sa týkajú tohto problému a samotných hľadaní odpovedí, prečo je tomu tak. Podľa môjho názoru pravdou je, že morálka aj vzdelanie upadá a to nielen v mojom okolí, teda na Slovensku, ale aj vo svete. 


Dospelí realitu odhadli celkom dobre.

Morálka upadá. Podľa môjho názoru to, aká je dnešná morálka, je výsledkom činností spoločnosti. Spoločnosť sa mení. Dospelí ľudia v produktívnom veku často nemajú čas na svoje deti. Majú plno práce a na výchovu nemajú jednoducho čas. Školstvo sa takisto mení, učebné plány sa viackrát zmenili v posledných piatich rokoch. Požiadavky na študentov klesajú a znižujú sa nároky. Vzdelanie upadá a tým samozrejme s ním aj morálka. 

Sú však mladí ľudia, ktorých sa tento problém netýka. Sú to často ľudia, ktorí sa chcú vzdelávať a majú vnútornú motiváciu.

1 komentár:

  1. Ahoj,
    tvoj text ma zaujal, musim povedat ze nastasie poznam par ludi z ktorych nemam pocit ze by ich moralka upadala, praveze naopak. V mojom okoli stretavam vela uvedomelych ludi ktory si najdu cas, nervy a chut zmenit svet. Mam taky pocit ze coraz viac ludi chape hlavne problemy globalne a snazia sa ich riesit prave tym ze zacnu u seba. Ako si povedal, prave ich rozhodnutiami sa sami radia do urcitej skupiny, ktora ale bohuzial tvori iba mizive percento a musim priznat ze sa casto pozastavujem nad vyrokmi ludi ako: "Ved aj tak to neovplyvnim, aj tak to robi kazdy." Tento pohlad na svet by som skor pripisala nizkej informovanosti a nedostatocnemu emocialnemu quotientu. Neviem ci moralna hranica linearne stupa s intelektom ktory si ty spomenul pretoze prave ty ludia od ktorych sa ocakava vysoka inteligencia, ktory maju moznost do urcitej miery riadit, ci ovplyvnovat masy ludi, sa casto riadia iba ich egoistickymi záujmami a kladu väcsi doraz na ich penazenku ako na vznesenejsie ciele. Neviem posudit kto nesie za situaciu ktora vznikla väcsiu zodpovednost, ale na jej zmenu bude treba, aby kazdy zacal prave u seba. Ci uz socialne, ekonimicke ci environmentalne problemy ktore nas trapia, kazdy z nich sa da vyriesit ak sa ludia k nim nebudu stavat lahostajne, hlavne my - komunita 1. sveta. Problem je ze sme sa naucili zit s tym, ze na vyrobu jedneho naseho tricka sa spotrebuje 2700 litrov vody, ze pomarance ktore si vychutnavame na vianocnom stole zbierali deti v neludskych podmienkach a ze v dosledku nasho konzumneho zivota prave teraz na severnom pole umiera ladove medvieda. Ved koho je to problem?

    OdpovedaťOdstrániť