nedeľa 10. januára 2016

Ako starnúť

Čo mňa teraz zaujíma ako človeka? Momentálne pracujem ako opatrovateľka starých ľudí, takže v rámci pracovnej deformácie sa v tomto momente zaujímam o proces starnutia.

Konkrétne:
Ako to spraviť, aby človek ostal funkčný a aktívny do čo najvyššieho veku?

Je vedecký dokázané, že ľudia veria všetkému, čo je tzv. vedecky dokázané.
Takže je vedecký dokázané že:

             I. Ľudia ktorý sú pravidelne fyzicky aktívni aj vo vyššom veku, sú na tom aj čo sa týka mentálnych funkcií a inteligencie lepšie ako ich rovesníci domasedi. Praktický príklad: behanie z mladosti sa môže zmeniť na pravidelné prechádzky, keď kĺby už tak neposlúchajú.

            II. Ľudia, ktorí sú spokojní vo vzťahoch, ktoré majú, cítia, že na svojich blízkych sa môžu spoľahnúť (aj keby sa občasne hádali), sa tešia lepšiemu zdraviu aj vo vysokom veku. Nemusí ísť o veľkú rodinu či bohatý sociálny život. Ide o kvalitu vzťahov, pocit súdržnosti, a spolupatričnosti. Trik je v tom necítiť sa osamelý.

          III. Zvyky! Mať dobré návyky: ako pred raňajkami ísť na prechádzku po lese (fyzická aktivita.) Raňajkovať zdravo, jesť s mierou. Stráviť deň produktívne (aj keď len upratať jednu izbu z domu a navariť si.) Poobede sa zahrať šach či karty zo svojim partnerom, kamarátkou (mentálne cvičenia.) A pred spaním vyplniť jednu krížovku alebo prečítať knižku pri poháre vína. Deň takéhoto človeka je omnoho zaujímavejší, ako len sedieť pred televíziou a nadávať na zlo vo svete, ktoré sa k jednému dostáva z televíznych správ. A tak dosiahne vyššieho aktívneho veku.

       IV. Pozitívny prístup. To nie je to správne pomenovanie. Skôr tendencia vyhľadávania riešení a nie problémov. To znamená, keď sa objaví prekážka, nehľadať niekoho, na koho zvaliť vinu, ale hľadať východisko aktuálneho problému.

Takže všetci, čo chcú v 90-ke ešte vedieť o svete = treba si nájsť pravidelný režim a pestovať vzťahy!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára