streda 16. decembra 2015

Kingsman: Spojenie "džentlmenskosti" a akčnosti bondovky

Ďalší skvelý film, ktorý vznikol pod velením Matthewa Vaughna, režiséra holywoodskeho filmu X-Men: Prvá trieda a Kick-Ass. Vaughen spolu s ďaľšími troma scenáristami si dali záležať na spojení "džentlmenskosti" a akčnosti bondovky a ešte to posunuli o kategóriu vyššie. Divák sa už pri titulkoch pousmeje. Zároveň v okamihu zisťuje, že to nie je klasický americký akčný film. Cítiť aj európsku tvorbu.

Vloženie anglického humoru bol veľmi dobrý ťah. Kontrast medzi "vyššou" a "nižšou" spoločnosťou nebol príliš nápadný. Prechody medzi týmito prostrediami boli plynulé, krásne zapadali do deja. Diváka to vtiahlo do deja až tak, že sa hýbe spolu s hercami.

Očarujúca adaptácia príbehu až z dvoch kníh. Pán Kingsman, agent džentlmen, ktorý vlastní predajňu s oblekmi na mieru, má tajný prechod medzi predajňou a svojim obrovským sídlom, pod ktorým má vybudovanú pevnosť pre výcvik a tréning agentov.

Na jednej z akcií zomrie jeho kolega, ktorý má ženu a syna Eggsa. Pán Kingsman to príde osobne oznámiť jeho manželke, podáva jej odznak s číslom, keby potrebovala pomoc. Odmietne akúkoľvek pomoc. Pán Kingsman sa nenechá odradiť a dáva odznak Eggsovi. O niekoľko rokov Eggsa zatknú policajti a on zavolá na číslo na odznaku. Kingsman ho dostane z väzenia a tým sa začína príbeh.

Eggs prejde dlhým výcvikom, kde sa naučí tímovej spolupráci. Dokonca si musí vybrať psa. Počas výcviku prídu na to, že Richmond Valentine sa snaží ovládnuť ľudí vďaka SIM karte, a na to musí zmiznúť dosť ľudí z vlád po celom svete. Pán Kingsman so svojim pomocníkom sa mu snažia prekaziť plány.

Príbeh končí predvídateľne, ale divák vníma záver všetkými zmyslami s plnými ústami pukancov a otvorenými očami, aby mu nič neuniklo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára